Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Operatorii au probleme „in mod repetat“ cu pirateria

Dupa modificarea legii 38/2003, Politia Romana are parghiile necesare pentru a face ordine in transportul de persoane prin servicii regulate si a elimina pirateria.
Asocierea in textul de lege a sintagmelor „in mod repetat“ si „contra cost“ ridica ceva piedici in sanctionarea prompta a piratilor, insa acestea sunt doar scuze. In fapt, desi la nivel central conducerea Politiei Romane este bine intentionata si si-a manifestat sprijinul in eradicarea acestei practici ilegale, in teritoriu coruptia si nepotismele ar trebui eradicate inaintea pirateriei.

 

Politia Romana a desfasurat la nivel national, in primele opt luni ale anului, 2.151 de actiuni care au vizat legalitatea transportului public de persoane, fiind aplicate 22.135 de sanctiuni contraventionale. Din punct de vedere al actelor normative incalcate, cele mai multe (18.731) au fost incalcari ale prevederilor ordonantei 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. 1.588 de sanctiuni au fost date pentru nerespectarea HG 69/ 2012, 589 pentru OG 37 privind timpii de conducere si de odihna, 289 au fost aplicate pentru lipsa rovinietei, 99 pentru lipsa RCA (conform legii 136/ 1995), 60 de sanctiuni, pentru legea 92 si 779, pentru legalitatea transportului in regim de taxi (legea 38). In acelasi interval au fost retinute putin peste 800 de permise de conducere si 302 certificate de inmatriculare, pentru diferite abateri, a aratat comisarul-sef George Grigore, seful Serviciului sistematizare, legalitate transport si control tehnic din cadrul Directiei Rutiere a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).
Special pentru combaterea pirateriei – actiuni specifice in baza legii 38 – au fost vizate direct transporturile ilegale de persoane cu autoturismele. Pana in prezent au fost aplicate 189 de sanctiuni, 36 pentru vehicule cu capacitate mai mare de 8+1 locuri (care trebuie licentiate si pentru care a fost suspendat dreptul de utilizare si s-a aplicat amenda corespunzatoare) si 153 pentru autoturisme. IGPR a formulat deja un punct de vedere pentru modificarea legii 38/2003 si eliminarea sintagmei „in mod repetat“. „Spre exemplu, in judetul Valcea au fost depistate si inregistrate in baza de date a Politiei peste 300 de vehicule depistate efectuand transport de persoane cu autoturismele, insa pana in prezent doar pentru 12 s-a aplicat masura de suspendare a dreptului de utilizare, tocmai din cauza acestei sintagme. Sunt deja situatii si in alte zone ale tarii in care sanctiunea a fost contestata in instanta pe motiv ca vehiculul a fost prins facand piraterie de «numai» doua ori. Iar politistii au fost acuzati de abuz in serviciu“, a explicat comisarul-sef. „Asteptam acum sa vedem care va fi practica instantelor de judecata in urma numeroaselor plangeri care au fost depuse pana la aceasta ora“, a mai aratat Grigore.
De fapt, principala problema o reprezinta asocierea in textul de lege a celor doua sintagme „in mod repetat“ si „contra cost“, pentru ca una fara cealalta ar fi fost mult mai …

Articole similare

Ad